Klasični egipatski stil

Klasični egipatski stil kao plesni stil u školi orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena obuhvata muzičke numere sa kompleksnom instrumentalnom podlogom, i to je, verujem, pored beledi pesama, najlepša muzika za orijentalni (trbušni) ples.
Klasika se na osnovu težine zadatka koji postavlja plesačima, u pokušaju da je interpretiraju, razvrstava u više nivoa.
Jednostavnije klasične pesme za orijentalni (trbušni) plesa su uglavnom samo instrumentalne. Za njih je karakteristično da su početak i kraj iste ili slične muzičke teme, koje se najčešće prate vrlo dinamičnom kretnjom. U sredini pesme se nadovezuju, jedna na drugu, celine sa različitim ritmovima (saiidi, beledi, drum solo), i upravo od zahtevnosti tih delova ovakve pesme mogu biti teže ili lakše sadržine. Takođe, ono što ovakve numere obeležava je i to da su ritmovi jasno razdvojeni i lako se razbrajaju, što ih čini pristupačnijim za izvođenje.
Klasičan egipatski stil je vrlo raznovrstan i pruža plesačima širinu i slobodu u interpretaciji i izražavanju emocija. Emocije su najbitnije jer prevazilaze okvire tehnike, koja se podrazumeva, i čine orijentalni (trbušni) ples individualnim. Emocije su te koje izmamljuju aplauz i plesač koji nije u stanju da ih izrazi ne ostavlja impresivan utisak i pored besprekorne tehnike.
Klasične pesme gde je glas izražajan i dominantan su komplikovane za izvođenje. Teško ih je osmisliti jer se ritmovi preklapaju i potrebno je preslušati ih više puta, kako bi izdvojili ono što je najupečatljivije za praćenje. Zahtevaju emotivno angažovanje jer im je tekst najčešće ljubavni i tužan. Nazivaju se tarab ili, popularno rečeno, teške klasike.
Klasični egipatski stil u školi orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena počinje da se izučava tokom druge godine pohađanja časova. Za polaznice ovo znači promena stila plesanja. Kreće se sa laganim instrumentalima i postepeno se prelazi na sve teže i komplikovanije pesme. Klasika uz glas se radi počev od treće godine pohađanja časova. Polaznice su tada na vrlo zavidnom nivou (napredni nivo), i u stanju su da osmišljavaju sopstvene koreografije.
Među mnogobrojnim izvođačima i kompozitorima ove muzike meni najdraži su: Warda, Hossam Ramzy, Oum Kalthoum, Amir Sofi, Abdel Halim Hafez...

Autor: Inessa Šesterikov Milićević

Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa