Zlatno doba orijentalnog (trbušnog) plesa - Shoo Shoo Amin

Plesačica koja je ostavila dubok utisak i uticaj na mene kao plesača je Šu Šu Amin (Shoo Shoo Amin). Bila je popularna tokom sedamdeseih i osamdesetih godina dvadesetog veka, međutim, njena popularnost nije dostigla ogromne razmere poput plesačica čije su biografije ukratko opisane u tekstu "Zlatno doba orijentalnog plesa". Stoga su izvori o njenoj karijeri i životu vrlo oskudni, iako je nesumnjivo bila zvezda iz zlatnog doba orijentalnog (trbušnog) plesa, čiji su stil i interpretacija muzike u velikoj meri doprineli svetskom razvoju i napretku orijentalnog (trbušnog) plesa! Obzirom koliko su mi njeni snimci pomogli da obogatim i formiram sopstveni plesni stil odlučila sam da joj posvetim posebnu stranicu na sajtu plesne škole Aruena, kao izraz mog dubokog poštovanja prema njenom radu.
Šu Šu je rodom iz Kaira, već kao mala devojčica počinje da gaji strast i ljubav prema plesu, sa devetnaest godina uspeva da ubedi roditelje da je ne sputavaju u pokušaju da sledi svoje snove i odlazi u Japan na godinu dana da sarađuje sa Hassan Abou Saudom (kompozitorom čuvene pesme Shik Shek Shok). Nakon čega počinje da sklapa ugovore sa muzičarima u Londonu i Parizu, takođe je kratko radila i u Nemačkoj i Švajcarskoj, međutim, kako je sama govorila u Londonu je bila najsrećnija.
Kao pripadnica stare škole njeni nastupi su mahom bili improvizacija, skoro nikad koreografija. Opis tadašnje publike je sledeći: Šo Šo je igrala iz srca prateći muziku uz čistu emociju, takođe je u svoje nastupe unosila intimne (na emotivnom i duhovnom nivou) momente sa publikom, omogućivši publici da sa njom podeli energiju i emotivni doživljaj muzike. Ono što mene fascinira su njeni meki kukovi (tehnika sa kukovima koja je zaista savršena, pogotovo u to vreme), usklađeni i elegantni pokreti celog tela (izuzeno meke i kontrolisane ruke), držanje i način na koji kombinuje korake. Neke njene kombinacije prepoznajem i dan danas kod modernih plesačica, čak i u neizmenjenom obliku!
Šu Šu Amin je prva plesačica koja je Zaar ples (ritualni ples za izazivanje transa) izvodila na sceni, prilagođavajući ga za scensko izvođenje. Obzirom da je ovaj ples deo rituala koji se ne izvodi javno, Šu Šu je jedna od nekolicine koja je redovno praktikovala ovaj ples na svojim nastupima, čineći ih upečatljivim i izuzetno interesantnim. Više je poznata po Zaar plesu nego po klasičnom egipatskom stilu. Na kraju svoje karijere je radila isključivo u Londonu, a 1994. godine odlazi u penziju.

Autor: Inessa Šesterikov Milićević u obradi literature i raznih izvora sa Interneta.

Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa Aruena škola orijentalnog (trbušnog) plesa